Regulament

REGULAMENT

Fotbal American

Fotbalul american, cunoscut în Statele Unite și Canada doar sub termenul de fotbal este un sport de echipă, care îmbină strategia cu jocul fizic. Obiectivul jocului este să se câștige puncte avansând cu mingea în terenul echipei adverse.

Fotbalul american este un sport de contact. Unii jucători sunt mari și puternici, iar alții sunt mici și rapizi. Forța brută este solicitată deseori, dar și inteligența, agilitatea și priceperea. Poate fi un joc de mare complexitate, în special la nivel profesionist, totuși regulile elementare pot fi înțelese foarte ușor, indiferent de cine este practicat.O echipă de 11 oameni are posesia mingii. Aceasta se numește OFFENSE (atac) și încearcă să avanseze cu mingea în lungul terenului, fie fugind cu ea, fie pasând-o, și să marcheze puncte trecând linia de scor și ajungând cu ea în zona ce poartă numele de ENDZONE (zona de scor). Cealaltă echipă se numește DEFENSE (apărare). Aceasta încearcă să oprească echipa în ofensivă și să o facă să piardă posesia mingii. Dacă echipa în ofensivă reușește să marcheze, va ceda posesia echipei adverse și rolurile se schimbă ( echipa în ofensivă se va apăra și echipa defensivă va ataca). Aceste schimbări de posesie se vor produce până în momentul în care cele patru sferturi ale meciului se vor termina.

TERENUL DE JOC

Terenul are 100 yarzi lungime și 53 yarzi lățime (1 yard = 0,9144 metri). Marcajele albe de pe suprafața terenului ajută jucătorii, oficialii și fanii să urmărească jocul cât mai bine. Probabil cea mai importantă zonă a terenului este ENDZONE . Aceasta este o suprafață de 10 yarzi adăugată de fiecare parte ( în lungime) a terenului de joc. Aici este zona unde se marchează ! Când echipa ce are posesia mingii în ENDZONE-ul echipei adverse va marca puncte.Zona dintre linia de 20 yarzi și endzone poartă denumirea de “redzone”.

TIMP

Jocurile de fotbal american sunt împărțite în patru sferturi, fiecare sfert având durata de 15 minute. Sferturile sunt separate de o pauză de 12 minute între cel de-al 2-lea și al 3-lea sfert. De asemenea sunt pauze de 2 minute la sfârșitul sferturilor 1 și 3. Echipele schimbă direcția în care vor ataca după fiecare sfert.La sfârșitul sfertului 1 și 3 echipa ce are posesia mingii păstrează posesia în sfertul ce va urma. Acest lucru nu se va întâmpla și la pauză. A doua repriză va începe cu o lovitură în aceeași direcție ca în începutul primului sfert.Fiecare echipă care e în ofensivă are la dispoziție 40 secunde de la sfârșitul unei faze pentru a da drumul mingii și a începe faza următoare, altfel va fi penalizată.Ceasul se va opri de fiecare dată în cazul unei pase incomplete, când jucătorul cu mingea iese în afara terenului de joc sau când o penalizare este dictată. Ceasul va porni în momentul în care mingea va fi așezată de către arbitru în locul de unde va demara următoarea fază.Dacă meciul se termină la egalitate după terminarea celor 4 sferturi, se va juca un sfert suplimentar. În NFL se aplică regula« morții subite » și echipa ce va marca prima va câștiga meciul. Posesia este stabilită la începutul acestui sfert prin tragere la sorți cu ajutorul unei monede.În NFL Europa fiecare echipă trebuie să aibă posesia măcar o dată în sfertul suplimentar. Dacă niciuna dintre echipe nu a marcat după ce a avut posesia , va intra în vigoare “moartea subită” și prima echipă ce va marca va câștiga.

JUCĂTORII

Fiecare echipă are în componența sa 3 părți diferite : OFFENSE (atac) , DEFENSE (apărare ) și SPECIAL TEMS (echipa specială) care intră pe terenul de joc doar în situațiile când mingea va fi degajată ( PUNT – mingea e degajată cât mai departe în terenul advers], FIELD GOAL – mingea va fi degajată cu scopul de a o introduce între buturile « porții » adverse pentru a câștiga 3 puncte și KICKOFF -lovitura de începere ). Numărul maxim de jucători pe care o echipă îl poate avea pe terenul de joc la orice fază este de 11.

LOVITURA DE ÎNCEPERE

Jocul de fotbal american începe cu KICKOFF (lovitura de începere ). Mingea este așezată pe un mic suport de plastic pe linia de 30 yarzi a echipei aflată în apărare și un jucător special ( kicker ) va degaja mingea către echipa ce va ataca.Un jucător din atac ( kick return ) va încerca să prindă mingea și să avanseze cu ea fugind. Acolo unde acesta este oprit va fi locul din care echipa în ofensivă își va începe atacul, ori seria de faze ofensive. Când în urma degajării mingea este prinsă în propriul endzone jucătorul care a prins-o poate fugi cu mingea sau să îngenuncheze în endzone ( procedură cunoscută sub numele de TOUCHBACK ) și jocul va fi oprit, urmând ca echipa să înceapă atacul de pe propria linie de 20 yarzi.

PRIMUL DOWN (FIRST DOWN)

Jocul de fotbal american este un joc al yarzilor. Echipa în ofensivă încearcă să câștige cât mai mulți yarzi cu scopul de a se apropia de endzone-ul echipei adverse. De fiecare dată când ofensiva are mingea, aceasta are la dispoziție patru încercări (downs) pentru a câștiga 10 yarzi. Dacă ofensiva reușește să avanseze cei 10 yarzi sau chiar mai mult, va beneficia de FIRST DOWN și va avea dreptul la încă un set de patru down-uri. Dacă ofensiva nu reușește să câștige cei 10 yarzi, va pierde posesia mingii. Apărarea va încerca nu numai să îi împiedice pe adversari să înscrie, dar și să împiedice să parcurgă cei 10 yarzi necesari pentru a beneficia de încă un set de patru atacuri (downs). Dacă ofensiva ajunge la al patrulea down , de obicei aceștia aleg să degajeze mingea (punt), astfel va face ca echipa adversă să își înceapă atacurile de la o distanță mai îndepărtată.

MIȘCAREA MINGII

Fiecare fază începe cu un SNAP (un jucător denumit centru pasează mingea printre picioare către QUARTER BACK *QB).

Mingea este așezată pe LINE OF SCRIMMAGE (poziția în teren de unde va începe faza de atac). După ce QB a primit mingea de la centru , el poate pasa, i-o poate da altui jucător, ori poate fugi cu ea.

FUGA (RUN-UL)

Echipa în ofensivă poate avansa cu mingea în două moduri. Primul mod este acela de a fugi cu mingea. Acest lucru se întâmplă atunci când QB dă mingea unui RUNNING BACK *RB , acesta din urmă încercând să câștige cât mai mulți yarzi, trecând de jucătorii aflați în apărare. QB are de asemenea dreptul să fugă cu mingea.

PASA

Cealaltă modalitate de a avansa cu mingea este aceea de a o pasa. De obicei QB pasează mingea, dar sunt situații în care și

un alt jucător pasează pentru a deruta apărarea. De fapt, orice jucător al echipei în atac are dreptul să paseze, atât timp

cât mingea este aruncată din spatele liniei de scrimmage. O pasă este completă dacă mingea este prinsă de un jucător al

echipei în ofensivă, de obicei un WIDE RECEiVER *WR sau un TIGHT END *TE. Dacă mingea lovește pământul înainte ca

aceasta să fie prinsă de un jucător, va fi pasă incompletă ( INCOMPLETE PASS )

PLACAJUL

Oprește jucătorul cu mingea ! Apărarea trebuie să împiedice echipa în ofensivă să avanseze cu mingea, doborându-l pe

jucătorul ce are mingea la pământ. Un jucător este placat în momentul în care ambii genunchi ating pământul. În acel

moment respectiva fază de atac s-a încheiat. De asemenea faza de atac se încheie dacă jucătorul ce are mingea este scos

în afara terenului de joc.

MARCAREA PUNCTELOR

Bineînțeles scopul jocului de fotbal american este acela de a marca puncte. Sunt patru modalități prin care o echipă poate

obține puncte :

TOUCHDOWN

Touchdown-ul valorează 6 puncte, și oferă oportunitatea echipei ce l-a reușit să obțină încă un punct suplimentar (EXTRA POINT). Pentru a marca un touchdown , mingea trebuie purtată în endzone, prinsă în endzone , să recuperezi mingea de la adversar ( FUMBLE ) în endzone sau un jucător al echipei ce degajează la kickoff să prindă mingea în endzone-ul advers fără ca aceasta să fi fost atinsă de un alt jucător.

PUNCTUL SUPLIMENTAR

Punctul suplimentar sau conversia de două puncteImediat după ce o echipă a marcat un touchdown , mingea este așezată pe linia de 2 yarzi a adversarului, ofensiva având în acest moment două posibilități. De obicei ofensiva va marca un punct suplimentar. Dacă va trimite cu succes mingea printre buturile porții adverse, va obține un punct. Ofensiva poate, de asemenea, să obțină două puncte fugind ori prinzând mingea în endzone, la fel ca atunci când marchezi un touchdown (2 POINTS CONVERSION). Cum acest procedeu este mai dificil , de cele mai multe ori echipa în ofensivă alege degajarea pentru punctul suplimentar.

FIELD GOAL

Dacă ofensiva nu poate marca un touchdown , poate încerca transformarea unui field goal. Acesta valorează 3 puncte. Acesta poate fi încercat din orice poziție de pe terenul de joc , indiferent de down , dar de obicei sunt executate de dincolo de linia de 45 yarzi a echipei în apărare la cel de-al patrulea down. Pentru ca field goal-ul să fie validat , jucătorul ce degajează mingea (kicker) trebuie să o introducă printre buturile porții adverse , și pe deasupra barei orizontale. Apărarea va încerca să împiedice mingea să ajungă între buturi.

SAFETY

Este o raritate și se întâmplă atunci când jucătorul ofensiv ce are mingea este pus la pământ în propriul endzone. Valorează 2 puncte.

TURNOVERS

Schimbarea posesie fara a se fi epuizat cele 4 downuri. În timp ce ofensiva încearcă să ajungă în endzone-ul advers , aceasta poate în mod accidental să piardă posesia în favoarea defensivei. Acest lucru se poate întâmpla în două moduri.

FUMBLE

Când jucătorul ce fuge cu mingea ori cel ce trebuia să o paseze pierd controlul asupra ei se numește FUMBLE. Orice jucător aflat pe terenul de joc poate lua mingea aruncându-se asupra ei ori fugind cu ea. Echipa ce a câștigat mingea în urma fumble-ului va beneficia de posesie.

INTERCEPȚIA

O apărare agresivă poate câștiga posesia mingii prinzând (interceptând ) pase destinate jucătorilor adverși. Și fumble-ul și intercepția pot și transformate în touchdown de către echipa ce a recuperat mingea. (jucătorul ce a recuperat-o poate fugi cu ea în endzone-ul advers)

ECHIPE

OFFENSE (ATACUL)

Echipa ce are posesia mingii este ofensivă. Singurii jucători din ofensivă ce pot controla mingea sunt QUARTERBACK [QB] , WIDE RECIEVER *WR , TIGHT END *TE , și RUNNING BACK *RB.

QB este liderul echipei . De obicei are multe calități , nu numai aceea de a arunca mingea, ci și de a coordona echipa la fiecare fază. Jucătorii din ofensivă sunt : QB ( pasează sau înmânează mingea altui jucător) CENTER ( trimite mingea către QB la începutul fiecărei faze de atac și blochează defensiva) 2 GUARDS și 2 TACKLE ( blochează defensiva ) între 2 și 4 WR ( încearcă să prindă mingea aruncată de QB ) 1 sau 2 RB ( FULLBACK*FB și TAILBACK *TB ) ( iau mingea și fug cu ea ) 1 sau 2 TE ( fie blochează defensiva, fie încearcă să prindă mingea aruncată de QB)

DEFENSE (APĂRAREA)

Rolul apărării este acela de a împiedica jucătorii adverși să ajungă cu mingea în endzone-ul advers. Toți cei 11 jucători din apărare încearcă să împiedice ofensiva să înainteze. Jucătorii din defensivă sunt :

LINEBACKERS *LB ( se apără împotriva pasei și/sau încearcă să oprească jucătorii ce fug cu mingea sau să îl placheze pe QB)

DEFENSIVE LINE * ENDS și TACKLES  ( se înfruntă corp la corp cu linia ofensivă compusă din guards , tackle și center-)

CORNERBACKS și SAFETY ( se apără împotriva pasei dată de QB către WR )

ECHIPA SPECIALA

Intervine pe teren in momente cheie, in special la schimbarea posesiei. Jucatorii echipei speciale sunt reprezentati de cei care lovesc mingea cu piciorul (kicker sau punter)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *